RSS

Cine va câștiga războiul? Jurnaliștii sau bloggerii ?

25 Mar

Să începem cu începutul…Ce reprezintă de fapt un jurnalist și ce este acela un blogger?

Pentru “jurnalist” am găsit multe definiții, dar aceasta mi s-a părut cât de cât completă. Așadar, jurnalistul este “orice persoană, indiferent de naționalitate, care are un serviciu plătit și regulat de editor, reporter, fotograf, cameraman sau tehnician în presa scrisă, radio, televiziune, care își exercită profesiunea în acord cu principiile etice și cu normele silite de profesie; activitatea sa profesională constă în căutarea, primirea sau distribuirea informațiilor, opiniilor, ideilor, studiilor sau comentariilor pentru publicațiile periodice, agenții de presă, servicii de radio-teleziune sau știri filmate” (K Nordenstreng)

Pentru “blogger” nu știu sau nu am întâlnit o definiție mai academică, să spun așa. Am găsit totuși o părere cu care pot să spun că sunt de acord:  “tehnic vorbind, un blogger este un deținător de site personal unde scrie fie din experiența proprie, fie despre lucrurile care îl interesează. Tot ce scrie, scrie în felul său personal și de cele mai multe ori, fără restrictii.  Bloggerul scrie despre ce îi place, promovează ceea ce îi place și ține legătura cu cei asemenea lui.”

Din diferitele articole pe care le-am citit pe internet, am aflat câteva păreri cu referire la “războiul dintre bloggeri și jurnaliști” :

images

1. Bobby Voicu spune “Conflictele dintre bloggeri și jurnalisti au început să apară în momentul în care jurnaliștii au început să-și facă bloguri și să atragă trafic. Au început să se laude, însă ei își promovau deseori blog-ul pe portalurile de știri, care aveau deja brand. Acest lucru a dus la conflicte între bloggerii ce scriau de la zero, muncind, și cei care doar profitau de notorietatea trustului la care lucrau.”

2. Jeremy Wright, blogger afirmă “Jurnaliștii se consideră mai buni, pentru că au facut o școală de specialitate. Patru ani si destui bani. Dar de fapt, realitatea este că unii jurnaliști, și în Canada și în SUA dar pariez că și în România, sunt mult mai puțin pregătiți decât unii bloggeri. Fiecare ar trebui să își vadă lungul nasului.”

3.  Bloggerii spun că presa trebuie să citeze sursa și, în cazul fotografiilor, chiar să ceară voia bloggerului.

4. Vali Petcu aka Zoso, blogger: “Bloggerii, ca și jurnaliștii, scriu pentru același public – scopul este de a informa oamenii cât mai corect.”

3. Costi Rogozanu, care este și jurnalist și blogger spune că pe blog  scrie total diferit față de cum scrie la ziar. ” Blogul este pentru mine ca o evadare de la munca de zi cu zi. Scriu chestiuni care nu au legatură cu jurnalismul, defulez pe blog. Înainte de a scrie un post pe blog, încerc să mă gândesc cum să abordez tema diferit de cum aș face-o la ziar.”

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 25, 2013 in PR

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: